Contractura muscular

Contractura muscular, què puc fer?

Les contractures són unes lesions molt comuns, ja sigui entre esportistes com entre persones sedentàries, majors, amb estrès o que adoptin males postures. Avui al blog del Centre de Fisioteràpia CF et donem uns consells per tractar la contractura muscular.

Contractura muscular, què és?contractura muscular

La contractura muscular és una contracció del múscul. La lesió rau en la continuïtat d’aquesta contracció en el temps, de forma involuntària queda la musculatura en constant tensió.
En condicions normals, un múscul es contrau i es distén, però en alguns casos, una zona del vast muscular no es relaxa, i segueix contret. Aquesta zona es manté dura i inflada, per aquest motiu el pacient noti una inflor al tacte, vulgarment anomenat ‘nus’.
Una contractura no és una lesió greu, però sí molesta i ens pot impedir realitzar determinats gestos amb normalitat i sense dolor.

Contractura muscular, quins tipus hi ha?

Dins de les contractures musculars es pot distingir entre les originades durant un esforç físic o les que apareixen amb posterioritat a aquest, i les residuals, que acompanyen una altra lesió.

 • Durant un esforç. En realitzar qualsevol exercici físic l’organisme metabolitza substàncies actives per a produir el moviment. Aquest procés origina que aquestes substàncies es transformin en rebuig o substàncies inactives, els metabòlits. Quan l’esforç, per falta d’entrenament o la duresa d’aquest, és elevat, l’organisme és incapaç de depurar aquests metabòlits a través del torrent sanguini, llavors s’acumulen i generen dolor i inflamació.
 • Posterior a l’esforç. En aquest cas, la lesió apareix per la incapacitat del múscul de tornar al seu estat de repòs.
 • Després d’una lesió greu (un trencament de fibres, una fractura, un esquinç, un fort traumatisme), la musculatura adjacent a la zona lesionada tendeix a contreure com a mecanisme de protecció. Aquesta contracció amb fins protectors, fa que un cop esmenada la lesió principal, aquesta musculatura contigua quedi contracturada.

Contractura muscular, com es pot prevenir?

La millor manera de prevenir una contractura muscular i evitar recaigudes serà tenint en compte aquests quatre punts:

 • Evitar gestos o moviments repetitius. Si és inevitable repetir un gest per motius esportius o laborals, és convenient realitzar petites rutines d’exercicis d’estiraments i mobilitat articular (d’entre cinc i deu minuts) de les zones exposades a la lesió.
 • Adoptar una correcta higiene postural. Una mala postura provoca contraccions forçades de la musculatura de forma continuada; a major temps de postura incorrecta, major contractura es provocarà.
 • A més d’adoptar postures correctes s’ha d’emprar material que garanteixi aquests principis, com una cadira ergonòmica per al despatx o un matalàs de qualitat per al descans.
 • Abans d’emprendre cap activitat física, és imprescindible un escalfament d’acord amb l’esforç a realitzar. Adquirir la temperatura muscular i l’activació articular adequada abans d’un exercici és la millor manera de prevenir una possible lesió.

Contractura muscular, ¿quins tractaments hi ha?

El tractament d’una contractura muscular es basa en seguir unes senzilles pautes, gràcies a les quals es poden minimitzar i fins i tot eliminar els seus efectes sense necessitat de grans rehabilitacions.

 • Allunyar-se del mecanisme lesional. Si un exercici o la repetició d’un gest crea una contractura, s’han d’evitar aquests exercicis o gestos.
 • El repòs, en moltes ocasions, és el millor mètode de curació.
 • Aplicació de calor. Un tractament en els primers estadis de la contractura, és l’aplicació de calor seca a la zona afectada. La calor és un potent vasodilatador i contribuirà a la depuració sanguínia del segment muscular. A més, provoca una sensació immediata d’alleujament pel seu efecte analgèsic i relaxant.
 • Els banys de contrast són una altra forma de pal·liar els efectes dolorosos de les contractures. Aquesta tècnica es basa en l’ús altern de l’aigua freda i l’aigua calenta. Això provoca reaccions successives de vasoconstricció i vasodilatació, estimulant així la circulació a l’extremitat tractada.
 • L’ús de fàrmacs és un tractament més agressiu, més químic, però amb uns bons resultats. Qualsevol antiinflamatori, ja sigui d’ingesta oral o d’aplicació cutània, ajudarà a la recuperació de la zona danyada.
 • Els massatges. El mètode més eficaç i natural de tots els exposats anteriorment. No hi ha millor remei davant d’una contractura que posar-se en mans d’un professional.

Pel que fa al temps de recuperació, les contractures no responen a un patró estàndard. Com que és una qüestió de sobrecàrrega no es pot discernir quant temps porta carregant-aquesta zona.

La teràpia d’Andulació

En el marc dels equipaments metge i terapèutic, la tecnologia d’Andulació s’ha mostrat com un eficaç complement per al tractament de malalties musculoesquelètiques i patologies cròniques. És d’aplicació en tot àmbit relacionat amb els hàbits saludables, el benestar i la millora de la qualitat de vida. Es tracta d’un sistema de tecnologia avançada que genera microvibracions controlades molt beneficioses. Genera vibracions per tot el cos i les combina amb la calor emesa per rajos infrarojos d’ona curta. És a dir, part dels mateixos fonaments naturals que sustenten les tècniques i els efectes del massatge. En aquest cas, a més prevé lesions musculars ja que ajuda a tractar malalties associades com tendinopaties, contractures, inflamació o esquinçament muscular, etc.

Andumedic 3 Pro Experimenta l’energia

El dispositiu mèdic que t’ofereix més llibertat de moviment, millor recuperació i alleugeriment del dolor, a la consulta del teu metge. Ja fa més de 10 anys des que els professionals de la salut van començar a fer servir Andumedic 3 Professional per ajudar, de manera natural, a aquelles persones amb problemes de salut. Andumedic 3 Professional és un dispositiu mèdic que pot usar-se com a complement de la teva actual pla terapèutic i que t’ofereix nous tractaments. Descobreix els beneficis de l’Andulació i sé partícip de la tecnologia del futur.

Item added to cart.
0 items - 0,00