Estiraments

Els estiraments són una part molt important de l’exercici físic ja que ens ajuden a prevenir lesions, agulletes, milloren la  nostra flexibilitat… S’haurien de fer tant abans com després de qualsevol activitat física continuada, en l’escalfament i en la recuperació.
Els estiraments es poden fer a qualsevol lloc, a casa, a la muntanya…. Quan s’efectuen els estiraments, els hem de fer d’una forma suau i lenta, sense cap moviment brusc i evitant els rebots.estiraments

Cada cop que es faci un exercici s’ha de notar una tensió muscular, però sense arribar a dolor. Aquesta tensió ha d’anar augmentant al llarg de 15-20 segons que ha de durar cada exercici, així ens assegurem que el múscul s’ha estirat una mica. És important estirar correctament, ja que si no pot provocar l’efecte contrari al que volem.

Què són

Els estiraments són un conjunt d’activitats o exercicis que es realitzen abans de qualsevol activitat física (entrenament o competició), amb la finalitat de disposar les funcions orgàniques, musculars, nervioses i psicològiques de l’esportista  i preparar-lo per a rendir al màxim de les seves possibilitats. Seria convenient que es realitzessin després d’un escalfament a base de carrera suau o exercicis actius. També és convenient fer-ne al finalitzar l’activitat, per tal de recuperar la musculatura, alliberar-la de tensions i ajudar-la a tornar a l’estat inicial.

Com estirar

  • Cal estirar amb una tensió suau i mantinguda, notant un punt de dolor que  no sigui molt gran.
  • És important buscar el punt just de tensió, ja que si és molt gran podem produir una lesió muscular.
  • Hem d’estar en una posició correcte, on només notem tensió en els músculs que estem estirant.
  • Cal aguantar l’estirament un mínim de 10/15 segons fins a 30 segons.
  • No fer moviments bruscos ni rebots, cal que sigui un moviment seguit i harmònic.
  • És preferible mantenir l’estirament més temps sense arribar molt lluny que intentar arribar més lluny i no poder mantenir-ho. A poc a poc veuràs que els músculs es relaxen i pots avançar més en l’estirament.
  • No fer apnees en la respiració (tallar la respiració), sinó que cal respirar suaument de forma correcta.
  • És millor si seguim un ordre en els estiraments (dels músculs del tren inferior al superior, o a l’inrevés).

Efectes

estiramiento espalda1.- Redueixen la tensió muscular provocant una sensació de plaer.
2.- Augmenten les capacitats de moviment.
3.- Ajuden a coordinar millor i milloren l’equilibri.
4.- Disminueixen el risc de lesions i de malalties musculars o òssies.
5.- Milloren les tensions mentals, ja que molts de cops són produïdes per tensions musculars.

 

Tipus d’estiraments

Podem fer estiraments de molts grups musculars. És important saber quina és la musculatura que més treballarem en cada moment (cames, tronc, braços…) per poder fer estiraments d’aquell grup muscular.
Distingirem entre 4 grans zones musculars: cames, tronc, braços i coll. En cadascuna d’aquestes zones hi ha diferents músculs, que es poden estirar d’una manera específica.
Properament, en següents articles anirem detallant exercicis especifics per cada una d’aquestes zones musculars.