Beneficis de l’activitat física

beneficis de l'activitat física

 

Beneficis de l’activitat física

Saps que l’activitat física equilibrada  i controlada t’ajuda a aconseguir nivells més alts de benestar, salut i felicitat?
L’activitat física es considerada una de les bases de la salut, tan física com mental i també emocional. Està considerada també, com una de les bases de la felicitat, segons la psicologia positiva.

Activitat física segons la OMS:

Es considera “Activitat física qualsevol moviment corporal produït pels músculs esquelètics que exigeixi despesa d’energia”.
S’ha observat que la inactivitat física és el quart factor de risc pel que fa a la mortalitat mundial (6% de les morts registrades a tot el món). A més, s’estima que la inactivitat física és la causa principal d’aproximadament un 21% – 25% dels càncers de mama i de còlon, el 27% dels casos de diabetis i aproximadament el 30% de la càrrega de cardiopatia isquèmica.
Un nivell adequat d’activitat física regular en els adults:
– Redueix el risc d’hipertensió, cardiopatia coronària, accident cerebrovascular, diabetis, càncer de mama i de còlon, depressió i caigudes; millora la salut òssia i funcional, i és un determinant clau de la despesa energètica, i és per tant fonamental per a l’equilibri calòric i el control del pes.
– Augmentar el nivell d’activitat física és una necessitat social, no només individual. Per tant, exigeix una perspectiva poblacional, multisectorial, multidisciplinària, i culturalment idònia.

Segons el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat:

L’activitat física és essencial per al manteniment i millora de la salut i la prevenció de les malalties, per a totes les persones i a qualsevol edat. L’activitat física contribueix a la prolongació de la vida i a millorar la seva qualitat, a través de beneficis fisiològics, psicològics i socials, que han estat avalats per investigacions científiques. Els beneficis de l’activitat física els podem classificar en:

Beneficis fisiològics:

  1. tonificacionL’activitat física redueix el risc de patir: Malalties cardiovasculars, hipertensió, càncer de còlon i diabetis.
  2. Ajuda a controlar el sobrepès, l’obesitat i el percentatge de greix corporal.
  3. Enforteix els ossos, augmentant la densitat òssia.
  4. Enforteix els músculs i millora la capacitat per fer esforços sense fatiga.

Beneficis psicològics:

  1. L’activitat física millora l’estat d’ànim i disminueix el risc de patir estrès, ansietat i depressió.
  2. Augmenta l’autoestima i proporciona benestar psicològic.

Beneficis socials:

  1. Fomenta la sociabilitat.
  2. Augmenta l’autonomia i la integració social; aquests beneficis són especialment importants en el cas de discapacitat física o psíquica.

L’activitat física des de la psicologia positiva

Des de la psicologia positiva un dels aspectes ha tenir en compte és l’exercici físic. Dedicar un temps a l’exercici físic produeix molts beneficis que col·laboren en assolir el benestar i la felicitat.
Ben-Shahar 2014. Considera l’activitat física una de les bases per a la felicitat. Proposa realitzar exercici físic, almenys tres vegades per setmana. L’exercici vist com un  treball de la connexió ment-cos. També assenyala que el nostre estat natural no és el sedentarisme, sinó tot el contrari, la nostra biologia porta les memòries de córrer per caçar. Per tant donant resposta a la nostra biologia, fer exercici eleva el nostre nivell de benestar. Per una altra banda, també facilita la creació de noves connexions neuronals, produint canvis a nivell cerebral.

Pots venir a experimentar-ho en les sessions “pilates i més …” que es realitzen en el nostre centre.